Започна заседанието на парламентарната комисия по ревизия на управлението. На заседанието се

...
Започна заседанието на парламентарната комисия по ревизия на управлението. На заседанието се
Коментари Харесай

От Автомагистрали не знаели на кого да изпратят документите си

Започна съвещанието на парламентарната комисия по проверка на ръководството. На съвещанието се яви регионалният министър в оставка Петя Аврамова. Тя би трябвало да дава отговор на въпроси за ръководството на държавното сдружение ``Автомагистрали``, държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

В петък комисията заседава съвсем до среднощ, а свадите и тежките обвинявания в корист с власт продължиха над пет часа. Тогава Петя Аврамова напусна демонстративно и отхвърли да дава отговор на въпроси за активността на сдружението " Автомагистрали ", като назова политически пиар дейностите на краткотрайната комисия.

Междувременно прокуратурата стартира инспекция на изнесените изказвания на двамата предприемачи - Светослав Илчовски и Иван Ангелов.

В началото на днешното заседание председателят на комисията Мая Манолова разгласи, че документите, импортирани от агробизнесмена Станислав Илчовски, към този момент са развъдени и ще бъдат разисквани на закрито съвещание. Илчовски твърди, че е оказал помощ на компания " Градус " АД да завиши оборота си преди листване на борсата за повишение на цената на акциите. Според него е имало и следващ напън върху пенсионни фондове да купуват тези акции.

Стана ясно, че " Автомагистрали "  не е предоставило нужните документи на комисията. Още на предходните съвещания от сдружението обявиха, че ще им бъде нужно време да приготвят информацията, защото тя била с доста обширна. Изпълнителният шеф на дружеството Стоян Беличев още веднъж се оправна с размера на изисканите документи, те били  1,2 милиона страници. Нямало и инструкции от комисията - на кого да бъде предоставена информацията.

" Изумително е, че има началник на държавно сдружение, който не знае адреса на Народното събрание ", отговори Мая Манолова.

От " Булгартрансгаз " също не са дали изисканите им документи заради същата причина - били в огромен размер.

" Има аргумент в аргумента, че документите са доста и не е ясно по какъв начин да се предадат. Те могат да бъдат предоставени на служебния кабинет. Не крием информация, времето бе малко, не ни стигна. Ние сме тук, с цел да можем да отговорим на вашите въпроси ", сподели районният министър Петя Аврамова.

Тома Биков от ГЕРБ пък съобщи, че нямало и да стигне време комисията да се запознае с толкоз информация. 

" От обществена информация излиза наяве, че изпълняваните планове от " Автомагистрали " за интервала 2018-2019 година са на стойност 4,9 милиарда лв.. От отговор на парламентарен въпрос при предходния парламент излиза наяве, че сдружението не разполага с изключително количество техника, нито с личен състав за осъществяване на контракти в подобен мащаб. Известно е, че тези строителни действия са превъзлагани на други компании през контракти за наем на техника и доставка на материали. Тоест " Автомагистрали " е един буфер, през който минават милиарди. Въпросите по какъв начин се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са публични поръчки, стоят ", означи Манолова.

" Има подобен член в закона, който разрешава вътрешно възлагане. Има питане до Агенцията за публични поръчки и това е изцяло законна процедура. Така че Агенция " Пътна инфраструктура " е взело такова решение да разпореди на друго държавно сдружение това. " Автомагистрали " е участвала в обществени търгове, имат извоювани и подписани такива контракти и извършват на някои от автомагистралите поддръжка и настоящ ремонт. По част от " Хемус ", от Видин до Ботевград и възлагане на осъществяване на дейностите по подсилване на свлачища са действия, предоставени напълно по Закон за публичните поръчки . Нека стартираме със самото възлагане - наемът на техника и закупуването на материали е процедура в строителния развой. Всички компании работещи в строителството не имат нужната техника, а наемат. Нормална процедура е да се пренаема техника ", сподели Аврамова.

Според, нея това, че " са давани пари на наши компании ", били внушения. " Няма по какъв начин да кажем, че всичките 400 компании. с които работи Автомагистрали, са наши ", добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР